Panik atak kişiye öylesine yoğun bir korku ve rahatsızlık duygusu yaşatır ki, kötü bir şey olacağı veya sonunun geldiğini, öleceğini hisseder. Bu korku fırtınasını yaşayan insan, doğal olarak o ortamdan ve durumdan kaçma, uzaklaşma davranışı gösterir, bir an önce yardım alınabilecek bir sağlık kuruluşuna müracat edilir. Çoğu kez de hastane acillerine , kalp krizi geçireceği duygusuyla doktorlara başvurular olur.
Aşağıda sayılan 13 bedensel ve bilişsel belirtiden en az dördünün eşlik ettiği yoğun korku ve rahatsızlık hissi panik bozukluk tanısı koymak için yeterlidir :
Bu belirtiler genellikle 10 dakika gibi bir sürede yoğunlaşarak doruk noktada sıkıntı verir sonra da genellikle yavaş yavaş azalır. Bu durum bir kez olursa panik nöbet olarak isimlendirilir. Ancak devam ederse panik bozukluktan sözedilebilir. Kişi kaygıları ve panik atak geçireceği korkusu ile dışarı yanlız çıkmaktan korkmaya yanında birisi olmadan uzağa gitmekten kaçınmaya başlar. Tekrarlayan panik nöbetlere ve kaçınma davranışının eşlik ettiği duruma panik bozukluk denir.
Panik bozuklukta tedavi uzman desteğiyle mümkündür. İlaç tedavilerine ek olarak uygulanan bilişsel davranışçı psikoterapiler, ataklara sebep olan otomatik düşüncelerin ve yanlış yorumların farkına varıp bedensel tepkiler ile düşünceler arasındaki ilişkinin kavranmasına yardımcı olur.
Uzm. Dr. Ava Şirin Tav - Psikiyatrist - Antalya