Uçuş Korkusu

Uçak korkusu,uçak yolculuğu yapmak zorunda kalan birçok insanın kabusudur.Uçus korkusu hayatı sınırlandıran bireyi rahatsız edici bir problemdir.Hayatta yapılan herşey belirli bir oranda risklidir.Acaba uçmak ne kadar risklidir,risk oranı nedir?Bu soruya Dünya Bankasının 1993 yılında yayınladığı rapor ile cevap verebiliriz.

1) Tüm dünyada yılda kaç kişi trafik kazalarında,evde,işte vs. Ölüyor? Cevap 4.227.000 kişi

2) Tüm dünyada yılda kaç kişi araba ya da motorsiklet kazalarında ölüyor ? Cevap 856.000 kişi

3) Tüm dünyada yılda kaç kişi yangında Ölüyor? Cevap 100.000 kişi

4) Tüm dünyada yılda kaç kişi boğuluyor? Cevap 384.000 kişi

5) Tüm dünyada yılda kaç kişi cinayet ileöldürülüyor? Cevap 292.000 kişi

6) Tüm dünyada yılda kaç kişi uçak kazalarında ölüyor? Cevap 900 kişi

Bu cevaplardan çıkan sonuca göre uçmak en iyi seçenektir.

Pek çok insanın kafası uçakların ne kadar ehemmiyetli oldukları konusunda karışıktır.Yollarda ölenlerin sayısı uçak kazalarında ölenlerin sayısından kat kat fazladır.Zaten hayatta yapabileceğiniz hangi şey % 100 güvenlidir ki!..

Uçmaktan korkan pekçok kişi türbülanstan korkar oysa türbülans düzensiz hava hareketidir, korkmaya gerek yoktur genellikle havadaki ısı değişimleri nedeniyle oluşur.Uçaklar türbülansa dayanacak şekilde üretilmişlerdir.Türbülans bir emniyet sorunu değil bir rahatlık sorunudur.Türbülans rahatı bozabilir ama tehliksizdir.

Uçaklarada uçuş emniyeti şansa bırakılmamıştır.Pilotlar,uçuş ekibi ve teknik ekipler uzun yıllar eğitimlerden geçmek zorundadırlar ve sürekli kendilerini geliştirmek ve kanıtlamak zorundadırlar.

Uçuştan önce uçağın her yanı pilotlar ve uçuş mühendisleri tarafından ayrıntılı şekilde kontrol edilir.Tüm ekip uçuslardan sonra dinlenmek zorundadırlar.Bu standartlar sivil havacılık örgütü tarafından getirilmiştir.Bu kurallara uyulup uyulmadığı sürekli denetlenir.

Kabin personeline uçuş emniyeti konusunda eğitim verilir.Kabin personeli ilk yardım konusunda eğitilmiştir.Kalp krizi doğum yaptırma konularında da eğitimlidir.Uçak kalkarken ve inerken kabin personeli acil çıkış kapılarının yanında otururlar.

Kaptan pilota ve yardımcı pilota farklı yiyecekler verilir ve aynı anda yemek yemezler.Görüldüğü gibi hiçbirşey şansa bırakılmamış pilotlardan birisinin yiyecekten zehirlenmesi durumunda hastalanması bile düşünülmüş ve bu olasılık ortadan kaldırılmıştır.

Hava trafik kontrolün görevi,uçakları izleyecekleri yolda yönlendirmek ve uçakların birbirine çok yakınlaşmalarını önlemektir.Her ülkenin kendi hava trafik kontrolü vardır.Farklı kontrol merkezleri birbirleriyle iletişim halindedirler.Tüm iletişim ingilizce olarak gerçekleştirilir. Kuleler hava trafiğini yönetirler.Hava trafik kontrolörleri dikkatle seçilir,yoğun bir eğitim ve deneyime sahiptirler.

Uçakların tüm motorlarının aynı anda havada bozulması pratik olarak imkansız bir durumdur.Böyle birşey olsa bile uçak havada süzülmeye devam eder ve kontrol altına alınır.Tüm motorları havada aynı anda duran bir uçak 150-250km gidebilir.Bu pilotların uçuş yeri bulmaları için yeterli bir zamana sahip olmaları demektir.

Bazen yolcular motorlardaki arzızaya yıldırımın sebep olduğunu sanırlar.Oysa yolcuların yıldırımlı fırtınalardan korkmalarına gerek yoktur çünkü yıldırım voltajı uçağın dış yüzeyinde kalır ve havaya akıp gider.Uçağın içindekiler hiçbir şekilde etkilenmezler.

ÖNYARGILARDAN SIYRILMAK


Uçmak ile ilgili düşüncelerimizin ne derece gerçekçi olduğu üzerinde düşünmemiz yararlıdır. Acaba düşüncelerimiz uçma korkumuzu azaltmaya yardım ediyor mu yoksa tam tersi mi oluyor? Örneğin, türbülans tehlikelidir’ şeklinde bir inancımız varsa, kendimize, “dur! çünkü bu doğru değil, türbülansta uçmak tehlikeli değildir” demek rahatlatıcıdır. Düşüncelerimizi değiştirmezse uçmaktan korkmamız kaçınılmaz olacaktır.Kendimize uçakların güçlü ve esnek yapıldıklarını,şoklara dayanıklı olduklarını söylememiz ve tekrar etmemiz faydadır.Uçma ile ilgili düşüncelerimizi tek tek inceleyip, gerçekçi olmayanları gerçekçi olanlarla değiştirmeliyiz.Böylelikle hava yolculuğu ile ilgili da ha gerçekçi bir tutuma sahip olabiliriz.Uçarken yaşadığınız duyguları ve heyecanı kabul etmeye çalışın. Uçma ile ilgili 10-15 tane korktuğunuz durumu, en az korktuğunuz durumdan en çok korktuğunuz duruma doğru liste halinde yazın. Örneğin, türbülanstan korkan bir kişi listesini oluştururken, birinci sıraya ‘evimdeyim, uçakları ve havaalanını düşünüyorum’ durumunu koyarken, on beşinci sıraya ‘türbülansta sallanan bir uçağın içinde uçuyorum’ durumunu koyabilir. Her durumu zihninizde canlandırmanız önemlidir. Daha sonra, listenizi tek tek inceleyin. Düşüncelerinizin gerçekçi olup olmadığına bakın.

Her bir durum için kendinize şunları sorun:
• Bu durum ile ilgili düşüncelerim gerçekçi mi, yani gerçeğe mi dayanıyor?
•Rahat ve hoş bir uçuş geçirme hedefime ulaşmama yardımcı mı?
• Endişeli duygularımı ve gerginliğimi önlem eme yardımcı mı?
Eğer cevaplarınızdan biri” hayır” ise, düşüncelerinizi gerçekçi olanlarla değiştirin ve bunları yazın. Daha sonra, gevşeme egzersizinizi yapın. Rahatladıktan sonra, kendinizi listenizin başındaki birinci durumun içinde hayal edin. Beş dakika boyunca bu durumu zihninizde canlandırın. Bunu yaparken, dur um ile ilgili doğru, gerçekçi düşünceleri hat ırlayın. Eğer geriliminiz artarsa tekrar rahatlamaya odaklanın. Rahatladıktan sonra tekrar başlayın. Bu durumu 3 kere 5 dakikalık sürelerde gerilimsiz olarak yaşadıktan sonra diğer duruma geçin. Tüm listeyi bu şekilde çalışın. Daha sonra bu durumların gerçeğini gerçek hayatta yaşamaya başlayın. Örneğin, gerçekten hava alanına gitmek gibi...
Pratikleriniz arttıkça işler kolaylaşacaktır. Her adımda rahatlamış olmaya ve rahat nefes almaya çalışın. Kendinizi belli bir durum u hayal ederken sakin tutabilirseniz, bunu gerçekte de yapabilirsiniz

Rahatlamayı öğrenmek zaman alır ancak kendinizi zorlamadan öğrenmeye çalışmakta yarar vardır. Kaygılı düşünceler zihninize geldiğinde, dikkatinizi başka bir noktaya yöneltmek, kaygıyla başa çıkmada yardımcı yollardandır. Uçakta çevrenizde olup bitenlere dikkatinizi yöneltmek (örneğin, fotoğraf çekmek, diğer insanları gözlemlemek vb); zihinsel etkinlikte bulunmak (bulmaca çözmek vb); fiziksel etkinlikte bulunmak (çizmek, yazmak, yemek yemek vb.) dikkati başka yöne yönlendirme yollarındandır.

Olaylar değil onları yorumlayış şeklimiz önem taşır. Kendimizi iyi, kötü, endişeli ya da nötr hissetmemiz iyi, kötü, endişeli ya da nötr düşüncelerimizle ilgilidir. Olaylara yönelttiğimiz yorumlarımızın ve bunların neden olduğu duygusal/davranışsal sonuçların farkında olmamız, işimizi kolaylaştıracaktır. Akılcı ve gerçekçi düşünmek demek, hiç duygu yaşamamak demek değildir, hissetm ek istediklerimizi daha yoğun yaşamak ve hissetmek istemediklerimizi daha az yaşamak anlamına gelir.

Daha gerçekçi düşünme ve davranma için öncelikle zaman harcamalıyız, ancak bundan sonra daha iyi hissetmeye ve davranmaya başlayabiliriz. Korkumuzu inkar etmek yerine kabul etmek, ondan kaçmamayı öğrenmek, korkumuzu yenene kadar uğraşmak bizleri daha mutlu, amaçlarımızı daha fazla gerçekleştirebileceğimiz anlamlı bir yaşama yönlendirecektir. Korkumuzun üzerine gitmek başta güç ve yavaş olabilir, ancak yeterince uğraştığımızda değişimi biz ve çevremiz görebileceğiz. Başlangıçtaki küçük başarılar ileride daha büyük başarılara temel hazırlayacaktır. Başarımız sonucunda bunun farkına varıp kendimizi kutlamamız ve ödüllendirmemiz önemlidir. Etrafınızı başarılarınızdan haberdar edin. Başarılarımızı küçümsemek yerine olumlu düşüncelerle onları takdir ve teşvik edebilmemiz önemlidir. Teşvik, tenkit etmekten çok daha etkilidir çünkü kendimizi çok daha iyi hissederiz. Bu nedenle kendim ize saygılı olup, kendimizi sabırla teşvik etmek önemlidir. Korkumuzu yenmeyi baş arana kadar tekrar tekrar çabalamamız gerekir.


KORKTUĞUNUZ ŞEYİ TANIMLAYIN


Eğer uçakta yanımızdaki kişi uçmaktan korkuyorsa, ona yardımcı olabilmek için öncelikle onun duygularını anladığımızı ifade etmemiz önemlidir. Daha sonra o kişiye destek olabilmek ve onu sakinleştirebilmek için korkusu hakkında konuşmak, sempati duyup fiziksel olarak rahatlatmaya çalışmak (sarılmak, sıvazlamak, dokunmak vb) yararlı olacaktır.
Kendimizi korktuğumuz için yargılamamak, düşüncelerimizin farkına varıp rahatlamak, işleri kolaylaştırıcı ve yapıcı adımlardır. Bizleri daha mutlu, daha verimli, kontrolün daha fazla elimizde olduğu bir yaşma daha da yakınlaştıracaktır. Korkumuzu kendi çabalarımızla aşamıyorsak, profesyonel yardıma başvurmak olgun, medeni ve sağlıklı bir davranış olacaktır. Uçakla seyahat ederken yolculara yardımcı olabilecek ipuçlarına değindik. Bu çalışmanın uçuş kaygımızla başa çıkmada bizlere yardımcı olabilecek kapıları aralamasını dilerim.